Grupul Psaltic "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu

Pagina dirijorului

IMG_5431-002

GELU COLPOŞ (2015-prezent) este actualul dirijor al Grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, continuând activitatea corului psaltic înfiinţat de Adrian Dobreanu. Absolvent al Liceului teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, fiind în prezent student al Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Colaborează cu corul psaltic „Melozii Romanului” din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. A participat la numerose Masterclass-uri în domeniul muzicii psaltice, majoritatea desfăşurate la Iaşi.

ADRIAN DOBREANU (2009-2015) este licenţiat al Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu (2009), studii de Master în cadrul aceleiaşi facultăţi, secţia Teologie Biblică (2011).  În prezent este doctorand în cadrul Şcolii Doctorale a ULBS secţia „Muzică şi ritual bisericeasc“ sub îndrumarea pr.prof.dr. Vasile Grăjdian. Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, secția Pedagogie muzicală (2014).  Cadru universitar asociat (asistent) în cadrul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, specializare „Cântare bisericească și imnografie“. Studii particulare de muzică bizantină şi ucenic al mai multor protopsalţi ce activează în mănăstirile din ţară și din Grecia. Absolvent al Cursului internaţional de interpretare şi măiestrie dirijorală (2013). Redactor la Revista „Studia Doctoralia Andreiana”, publicaţie semestrială sub egida Centrului de Cercetare Ştiinţifică al Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Membru al Centrului de Cercetare Teologică (CTT) din Sibiu. Colaborator al ziarului „Lumina”, Ziarul oficial al Patriarhiei Române, publicând numeroase articole şi studii de specialitate, în special în domeniul muzicii bizantine şi pe teme liturgice. A participat la numeroase simpozioane și întruniri, manifestări ştiinţifice şi concerte în contextul muzicii bizantine. Este fondator şi coordonator al Grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu (2009) şi al Grupului feminin de muzică bisericească „Sfânta Muceniţă Anastasia“ din cadrul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu (2012). Din anul 2014 este preşedinte al Asociaţiei culturale (în curs de fondare) ce însumează cele două grupuri de muzică bisericească. 

Stilul de interpretare este unul nuanţat, punându-se accent pe ritm şi pe cuvânt, ca expresie a sensului duhovnicesc. Muzica bisericească se învaţă la strană, alternându-se bineînţeles, cu repetiţiile frumos structurate ale membrilor celor două grupuri. Muzica autentică, ca tezaur al Bisericii, trebuie promovată şi iubită, iar în zilele noastre se observă acest lucru, deoarece tinerii manifestă un interes tot mai mult pentru ea.

Reclame
 1. In timpul vietii lor pamantesti, sfintii au fost oameni obisnuiti, bogati sau saraci, imparati sau slujitori, tineri sau batrani, dar permanent preocupati de mantuire. Sfintii sunt cei care au calcat pe spinii pamantului, facand sa rasara in urma lor trandafirii.

 2. Viata Sfintilor Adrian si Natalia este o adevarata pilda pentru noi toti…sa ne bucuram dar unul de celalalt intru Hristos…”Sa te depasesti si sa te daruiesti…”

 3. Felicitari! Si sa nu dai inapoi niciodata1 Asa se intampla peste tot, mai exista si ispite!
  Doamne ajuta!

 4. felicitari tuturor baietilor, nimeni nu este mai prejos. Pe cand alte concerte? Multa sanatate!

 5. Felicitari tuturor celor care sau ocupat de acest sait !!!
  Feicitari ptr aceasta pilda a Sfintilor Mucenici Adrian si sotia sa Natalia..
  SUCCESEE SI MULTE IMPLINIRI VA DORESC !!!!

 6. La multi ani!
  Multa putere de munca, sanantate si Dumnezeu sa va rasplateasca osteneala!

 7. La mulţi ani! Ce pot să-ţi doresc mai mult decât ce a pregătit deja Dumnezeu pentru viaţa ta, dar ştiu că tot ce a pregătit pentru tine, în spatele oricărui lucru se află dragostea Sa! Fii binecuvântat. El să-ţi călăuzească paşii şi să-ţi împlinească dorinţele…

 8. La multi ani, maestre!
  Multa putere de munca in slujba muzicii psaltice!

 9. Sfântul căruia îi porți numele să te ocrotească în fiecare zi, să-ți aducă sănătate, putere de muncă, împliniri și momente frumoase în viitor! La multi ani, și să te bucuri de acest nume minunat ce îl porți!

 10. Aceasta viata a Sfintilor ar trebui sa fie pilda pentru noi toti cei care vrem sa ne intemeim o familia dar si pentru cei care au deja o familie. Ar trebui sa constientizam mai mult cat de mult poate ajuta iubirea ce oameni putem deveni si cum ar trebui sa ne sprijinim si sa ne intarim in credinta uni pe alti.

 11. Felicitari domnule dirijor! Mult succes pe mai departe. Stiu ca este o zona in care muzica nu este la ea acasa, insa Dumnezeu face minuni prin oamenii Sai. Aceasta este adevarata muzica bizantina. Succes grupului de baieti! Multi ani impreuna!

 12. Mult succes! Felicitari pentru activitate!

 13. Mult succes in continuare. Felicitari pentru ce faceti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: