Grupul Psaltic "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu

Despre noi

 

Imagine

 Cu binecuvântarea IPS Sale Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în toamna anului 2009, a luat fiinţă Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Aflaţi sub ascultarea Înalt Prea Sfinţiei Sale, membrii grupul psaltic participă la numeroase evenimente şi manifestări liturgice, culturale, sociale şi filantropice, făcând misiune atât în zona Transilvaniei cât şi în celelalte eparhii din ţară sau străinătate. Toată activitatea corului se poate vedea la rubrica „Agendă”, de la înfiinţare şi până în prezent.

„Veniţi în vechea cetate transilvană din diferite zone ale ţării pentru a studia la prestigioasa Facultate de Teologie, tinerii au găsit de cuviinţă că muzica de origine bizantină, cunoscută şi studiată peste tot în ţară şi care poartă de veacuri parfumul slujbelor din Biserica primelor secole, poate să fie cunoscută şi îndrăgită şi aici, în patria muzicii “cunţane”. Fiind într-o zonă în care se cântă compoziţii ale profesorului de muzică Dimitrie Cunţanu, sigur că acest grup de psalţi intonează atât cântece pe notaţie liniară ale lui Dimitrie Cunţanu, cât şi partituri bizantine, observându-se astfel că muzica psaltică face casă bună cu muzica tradiţională din Ardeal, de multe ori neobservându-se diferenţa dintre cele două. Prin înfiinţarea acestui grup, iată că la slujbe pot participa şi tineri activi din alte eparhii, unde se cântă doar muzică psaltică, fiind posibilă evidenţierea frumuseţii muzicii tradiţionale de la noi, cât şi profunzimea muzicii psaltice, observându-se o unitate în diversitate.” 

(Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, interviu acordat pentru Ziarul Lumina, 2009).

Imagine

 

În toamna anului 2012 a fost  înfiinţat Grupul feminin de muzică „Sfânta Muceniţă Anastasia“. Această iniţiativă a venit din partea Decanului Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr.prof.univ.dr. Aurel Pavel, şi a drd. Adrian Dobreanu, pentru a promova cultura muzicală psaltică dar şi pentru a continua cultivarea tradiţiei muzicale bisericeşti a profesorului Dimitrie Cunţan. 

            Prin înfiinţarea acestui grup, iată că la slujbe pot participa şi tinere active din alte eparhii, unde se cântă doar muzică psaltică, fiind posibilă şi evidenţierea frumuseţii muzicii tradiţionale din Transilvania, precum şi profunzimea muzicii psaltice, observându-se astfel o unitate în diversitate. Astfel, grupul interpretează cântări în manieră psaltică, dar şi melodii armonizate. Este alcătuit din studente ale Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu; este alcătuit din 15 persoane, absolvente sau studente în curs, ale diferitelor facultăţi precum Teologie, Litere, Jurnalism, Ştiinţe economice, Medicină şi Drept.

În cadrul acestui blog, al iubitorilor de muzică bizantină şi de cultură, vor fi postate activităţi ale celor două coruri care activează în cadrul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu: Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna” şi Corul feminin „Sfânta Muceniţă Anastasia“.

Dirijor, Drd. Adrian Dobreanu

 

Reclame
 1. A fost o idee frumoasa…sa speram ca Dumnezeu ne va ajuta sa ducem aceasta cruce pe care ne-am luat-o pe umeri…Doamne ajuta si succes!:-D

 2. Eu spun ca Ardealul nostru are nevoie de spiritul bizantin mai ales daca observam pozitia bisericilor grecesti in Ortodoxie.Si lumea asta intotdeauna e inclinata spre nou.
  1 year ago Cântaţi Domnului o cântare nouă! Cântaţi Domnului, toţi locuitorii pământului!
  Cântaţi Domnului, binecuvântaţi Numele Lui, vestiţi din zi în zi mântuirea Lui!
  Povestiţi printre neamuri slava Lui, printre toate popoarele minunile Lui!
  Căci Domnul este mare şi foarte vrednic de laudă. El este mai de temut decât toţi dumnezeii.Căci toţi dumnezeii popoarelor sunt nişte idoli, dar Domnul a făcut cerurile. Strălucirea şi măreţia sunt înaintea Feţei Lui…Doamne ne ajuta!

 3. „Muzica este o revelație mai mare decît toată înțelepciunea și filozofia. Muzica este solul în care spiritul trăiește, gîndește și crează”
  Ludwig van Beethoven

 4. Cantarea este modul cel mai propiu de a vorbi cu si despre Dumnezeu, voi ati primit acest dar si il trasmiteti catre sufletele credinciosilor. Va doresc mult succes!

 5. Felicitari pentru initiativa si, sa speram, ca prin intermediul vostru, tinerii, in special, vor simti o apropiere si li se va schimba, intr-un fel, gandirea despre ce este sacru si despre ceea ce reprezinta, de fapt, Dumnezeu in vietile noastre…

 6. „Omul fericit este acela care stapaneste si munca, si dragostea”.
  Sigmund Freud

 7. felicitari, Adi! Ma bucur ca ai ajuns asa departe….ca ai avut ambitia asta si sper sa te ajute Dumnezeu mai departe in ceea ce faci.

 8. „Muzica este o armonie agreabilă în onoarea lui Dumnezeu şi desfătarea permisă sufletului”
  Johann Sebastian Bach

  Doamne ajuta sa putem continua totul in slava Dumnezeului celui Adevarat!

 9. Felicitarile mele in ceea ce priveste initiativa celui ce a creat acest blog!
  Pentru tine, Adi, tot respectul pentru ceea ce faci si ceea ce intentionezi sa faci in continuare …

  „Nimeni nu poate realiza lucruri mari cu eforturi mici!”

  Multt succes in continuare!
  Cu Dumnezeu inainte …

 10. E o bucurie să auzi muzică psaltică în catedrala mitropolitană. Domnul să vă binecuvânteze şi să vă înmulţească!

 11. Felicitari pentru grupul psaltic. Zona aceasta chiar are nevoie de muzica psaltica, chiar sunteti de laudat. Felicitari pentru concertul de colinde de la Catedrala Mitropolitana, chiar a fost extrordinar! Nu a fost aici niciodata asa ceva! Mult spor in continuare!

 12. Felicitari pentru initiativa voastra! Este de laudat!
  Prin aceasta, cred ca Mitropolia Ardealului are multe de castigat, mai ales la capitolul „RENUME”!
  Eu sunt din Bucuresti, cant si eu muzica psaltica si a inceput sa se vorbeasca aici despre voi!
  Spor in toate sa aveti!
  Doamne ajuta!

 13. Felicitari pentru initiativa dar si pentru efortul depus de a crea un grup de muzica psaltica in Sibiu.E un inceput foarte promitator pt Catedrala Mitropolitana.
  Sa va ajute Dumnezeu!!!

 14. Felicitam si binecuvantam pe tanarul dirijor, masterand Adrian Dobreanu pentru aceasta initiativa. Este un tanar ambitios si plin de energie, care doreste cu orice pret sa promoveze muzica bizantina in tinutul binecuvantat al Ardealului. Am avut ocazia sa-l cunosc si sa-l ascult si nu pot decat sa-L rog pe Bunul Dumnezeu sa le binecuvinteze pasii, sa le daruiasca sanatate si mult spor, tuturor celor din Grupul psaltic ,,Sfantul Ap. Andrei”, ocrotitorul Romaniei. La multi ani! Cu felicitari, ierom. Iustin Popovici

 15. dintre toti membrii grupului, cel mai mult il apreciez de masterandul Adrian, care a avut o initiativa grozava si vrednica de tot respectul….

 16. FELICITARI TUTUROR PENTRU CEEA CE ATI FACUT SI VETI FACE IN CONTINUARE PENTRU NOI…..SUNTETI MINUNATI TOTI SI STIU CA VA STRADUITI FOARTE MULT IN TOT CEEA CE FACETI…DOAMNE AJUTA!

 17. FELICITARI! AM VAZUT CANTARILE VOASTRE……..INTR-ADEVAR FRUMOASE:) SE VEDE CA PUNETI MULT SUFLET IN CEEA CE FACETI !!! MULT SPOR IN CONTINUARE!:)

 18. Unitate in diversitate???? Muzica bizantina scrisa de sfintii ortodcsi nu poate fi inlocuita cu nimic.
  http://www.razbointrucuvant.ro/2009/05/06/viclenia-unitatii-in-diversitate-cat-de-aproape-este-unirea-cu-vaticanul/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: